Maistas be glitimo: gerai ar blogai?


Šie gaminiai turi ryžių, bulvių, tapijokos krakmolo ir net paprasčiausio cukraus. Pagalvok.



MAISTAS BE GLITIMO:  SVEIKESNIS AR NE?

Neseniai diskusijos apie William Davis knygą ‘Kviečių pilvas‘ metu, viena pašnekovė priminė tokius autoriaus žodžius: 'Nevartokite glitimo ir produktų ‘be glitimo’'. Man tai nuskambėjo taip tarsi produktai su glitimu yra blogai, o produktai be glitimo yra dar blogiau, nes juose yra dar daugiau glitimo. Kažkokia nesąmonė. Kodėl maisto gamintojai tada iš viso žymi produktus ‘gluten free’, pagalvojau. Nusprendžiau išsiaiškinti kodėl produktai be glitimo yra blogai?

Anksčiau žmonės norėdami valgyti angliavandeningą maistą be glitimo galėjo rinktis tik tarp vaisių ir daržovių. Dabar  maisto prekių parduotuvėse galima rasti picų, duonos, pyragaičių, batonėlių ir desertų be glitimo. Ištisa pramonė stengiasi patenkinti produktų be glitimo paklausą. Tačiau tos pramonės misija yra tik pašalinti iš savo gaminių kviečių glitimą, o visą  kita kas kelia cukraus lygį kraujyje palikti. Atrodytų, be glitimo produktai sveikesni, tačiau juose vietoj kviečių yra naudojami kukurūzų, ryžių, bulvių, tapijokos krakmolas, be to produktuose yra ir cukraus. Žodžiu, ten yra visko išskyrus glitimo iš kviečių, o tai aktualu tik tiems kas serga celiakija, o ne tiems kas meta svorį. Kaip teigia Davis, maisto produktai pagaminti su kukurūzų, ryžių, bulvių ir tapijokos krakmolu, yra vieni iš nedaugelio maisto produktų, kurie cukraus kiekį kraujyje padidina net labiau nei kviečių produktai.

Vadinasi, nors instinktyviai ranka labiau siekia paimti pyragėlių, duonos ar keksiukų pažymėtų ‘gluten free’ ženklu, nes taip atrodo sveikiau, pasirodo juose yra dar daugiau cukraus, kuris nepadės tapti sveikesniu ar lengvesniu.   

Tačiau geriau pagalvojus pirsiminiau, kad vis tik ne visus produktus be glitimo reikia nurašyti. Dar galima rasti grynuolių, kuriuose nėra daugybės sudėtinių dalių. Vienas tokių pavyzdžių yra Psyliumas arba balkšvųjų gysločių skaidulos, kuriose išskyrus tų skaidulų nieko daugiau nėra. 100 gramų skaidulų yra 1,5 gramo baltymų, 0 angliavandenių, 0,6 gramo riebalų ir 85 gramai skaidulų. Tobulas produktas kepiniams namuose.
Taigi jeigu matote produktą be glitimo, patikrinkite jo sudėtį taip kaip ir kitų produktų ir jeigu pamatote tapijokos miltus, tada jau žinote ką daryti. 

Šis produktas - tikras grynuolis, jame nėra nei glitimo, nei kitų nesveikų priedų. Čiupk!

Komentarai